”Fotografens namn ska anges vid publicering”. Så står det ofta i anslutning till bilder i mediaarkiv och bildbanker. Det är ganska tydliga instruktioner kan jag tycka, men ändå sprids och används bilder som om de vore vatten. En sak som faktiskt oerhört lätt att råda bot på och göra fotografer jätteglada, samt att avsevärt minska risken för trista fakturor och sura miner.

Fördelar med att ange fotograf
För fotografen (eller andra kreatörer som har upphovsrätt på saker, t ex formgivare och illustratörer) är fördelarna såklart uppenbara. Man får sitt namn tydligt i anslutning till sitt verk. För kunden är det kanske inte lika uppenbart, och det är säkert därför så många missar det? Sen blir alla arga när någon skickar en faktura för otillåten användning av upphovsrättsskyddat material, eller för att utskrivning av namn uteblev. Sånt händer…tyvärr.

Eller andra som hittar foton i kundens bildbank som finns lätt tillgängligt på Internet. Eller de som inte ens tänker på att allt man hittar via Google bildsök kanske inte automatiskt är gratis och fritt att använda hur man vill?

Ange fotografens namn på Instagram
Det finns faktiskt inbyggda funktioner i de flesta tjänster du säkert redan använder idag. Du kanske bara inte tänkt att de kan användas för att ange fotograf?

Ta Instagram t ex, där kan du antingen skriva ”Foto: Mats Olofsson (habobild.se)” i texten, eller så kan du tagga mig (eller den fotograf som tagit bilden som utgör en stor del av ditt inlägg) genom att skriva ”Foto: @habobild.se” så blir det samtidigt en länk till mitt flöde. Det är ju rätt lätt gjort.

Sen finns alltid den minst synliga men ändå, enligt mig, fullt acceptabla varianten att tagga bilden genom att klicka på den någonstans och skriva ”@habobild.se”.

Ange fotograf på Facebook
Har du lyckats skriva vem som tagit bilden på Instagram kommer du inte ha några problem på Facebook. Skriv i texten till bilden, eller tagga i texten, eller tagga i bilden. Svårare är det inte.

Var tydlig om copyright
Det är nog mest en uppmaning till kunder som publicerar bilder fotografer har upphovsrätten till, även om kunden köpt rättigheterna att använda bilderna på ett eller annat sätt. Skriv gärna i anslutning där bilderna finns hur de får och ska användas korrekt, gärna med en text om vem man kontakta också.

Det finns såklart motargument
Varför ska man skriva ut fotografens namn, undrar vissa? Det är ju en rätt befogad fråga. Men då kan man undra varför textförfattarens namn ska stå där, och vips blir åtminstone tidningar och magasin rätt märkliga i sitt upplägg. Eller filmer med eftertexter utan namn?

Jag väljer att hålla en rätt vänlig ton när det gäller att få med mitt namn där det går. Aldrig någonsin har jag skickat en faktura eller argt mejl om någon glömt det. Hittills har det bara blivit vänliga påminnelser.

Lär ut hur enkelt det är att göra rätt
Det jag tror på är att hjälpa kunder och andra som använder bilder, så att de skriver ut fotografens namn när bilder används. Jag blir alltid lika glad när det händer, för det är ingen självklarhet längre, men det finns sällan ursäkter för att inte skriva ut fotografens namn när det är så enkelt.

Skriv mitt namn och gör mig glad
”Credit where credit is due” heter det ju, och svårare än så är det inte. Ser man till att uppmärksamma de som bidragit till något kommer alla bli gladare i längden. Generositet föder generositet, och vice versa, men om inte fotografer ser till att kommunicera detta till sina kunder är det inget som kommer att ske automatiskt.

Tack ni som redan skriver ut mitt namn.